Brief Jehova Getuigen Tweede Kamer

Brief Jehova Getuigen Tweede Kamer. Geschreven op 1 september 2020 en geplaatst in de landelijke dagbladen “de Telegraaf” en “NRC”. Kosten: zeker € 60.000,00. Betaald uit de “vrijwillige” bijdragen van Jehovah’s Getuigen in Nederland. De brief is er ook als PDF.

Brief Jehova Getuigen Tweede KamerBovenaan de brief staat als afzender: “Christelijke Gemeente van Jehovah’s Getuigen in Nederland”. Daar gaat het al direct fout, wat mij betreft. De Here Jezus Christus heeft niets van doen met deze organisatie. Het woord “Christelijk” is totaal ten onrechte gebruikt.

Stil zitten als je geschoren wordt…

Dat Jehovah’s Getuigen momenteel flink “geschoren” worden via internet, media en nog meer, is duidelijk. In plaats dat men doet wat men doorgaans doet, namelijk stil zitten als je geschoren wordt, zoekt men nu volop de confrontatie. In het geval van de Open brief van Jehovah’s Getuigen aan de Tweede Kamer, een confrontatie met de Nederlandse overheid. Naar verwachting komt men daar niet ongeschonden uit vandaan. Het “scheren” zal bloederige wonden opleveren, omdat men niet even helemaal stil wilde zitten. Men moest zonodig “bewegen” en ja, dan gaat het fout.

Wachttorengenootschap vindt zichzelf slachtoffer

Dat iedere krantenlezer de lap tekst gelezen heeft, betwijfel ik ten zeerste, maar in ieder geval zijn nu veel meer mensen attent gemaakt op de oorlog tussen de organisatie onder leiding van het wachttorengenootschap (WTG) in de Verenigde Staten en de Nederlandse staat. Ik geloof er niks van dat lezers nu ineens een positief beeld gaan krijgen van het WTG, dat zichzelf nadrukkelijk in de slachtofferrol manoeuvreert, terwijl het juist zou moeten gaan over de slachtoffers van in ieder geval seksueel misbruik. Hoewel er vele vormen zijn van misbruik van mensen, die vaak leidt tot schrijnende situaties. Kijk bijvoorbeeld eens naar wat een slagveld er gemaakt wordt van uitsluiting en mijden (shunning). En zo zijn er nog veel meer terreinen waarop de organisatie juist slachtoffers, tot in de dood toe, maakt. Op deze website wordt slechts een bijzonder kleine opening van zaken gegeven. Er is helaas veel meer!

Minister Dekker geeft dan ook terecht de volgende reactie op de in mijn ogen domme brief: “Dit illustreert nu precies het probleem. Geld, tijd en energie steken in dure advertenties en rechtszaken i.p.v. in betere hulp aan slachtoffers.”

Wat hem betreft – en met hem zovelen – is de oplossing van het “Jehovah-Getuigen-probleem” simpel. Regel de zaken ter voorkoming van misbruik van mensen en het bestraffen ervan nu in de praktijk eens en voor altijd op een goede manier. Ik zeg met nadruk in de praktijk, omdat de Jehovah’s Getuigen zich tot nu toe vooral bezig gehouden met de theorie, waarover ze bombastisch gepubliceerd hebben. Maar in de praktijk is er niet veel veranderd. Absoluut te weinig.

In woord en beeld

Door de brief van 1-9-2020 raken wellicht meer mensen geïnteresseerd wat de achtergronden zijn van deze sekte. Dan gaat men wellicht kijken wat er “achter de glimlach van Jehovah’s Getuigen” steekt. Tegenover het positieve en onschuldige beeld dat het bijkantoor van Jehovah’s Getuigen in Nederland probeert te schetsen, vindt men dan heel veel materiaal, dat op verwerpelijke zaken wijst. En dat bepaald niet alleen op deze website. In woord en beeld, zoek maar eens op Youtube.

Straatje schoonvegen in brief Jehova Getuigen Tweede Kamer

Wie de organisatie al wel kent, met name ex Jehovah Getuigen, ziet vooral “straatje schoonvegen” en belachelijke verbasteringen van de werkelijkheid. Bijvoorbeeld:

“In tegenstelling tot wat minister Dekker ten onrechte beweert, zijn Jehovah’s Getuigen een open en transparante geloofsgemeenschap waarin ieders privacy wordt gerespecteerd.”

Je hebt kleine leugens en grote leugens. Deze quote behoort wat mij betreft tot de laatste categorie. In de praktijk (ik heb het niet over “marketing-theorie”) zo gesloten als wat en van enig echt respect voor de privacy van een individuele JG is absoluut geen sprake. Het respect voor dat wat zou moeten behoren tot de “persoonlijke levensfeer” (vul zelf maar in), is heel erg dun en wordt zomaar ondergeschikt gemaakt aan het “collectief belang” of het belang van het wachttorengenootschap. Dat weten in ieder geval de ex-Jehovah’s Getuigen. Dat weten degenen die er nog inzitten in hun binnenste ook wel, maar ze durven en kunnen het niet hardop zeggen.

Brief aan Jehova-getuigen-groep in Zaltbommel

Doet me denken aan mijn moeder, die met ons (vader, mijn vrouw en ik) in 1995 deze kwalijke organisatie achter zich heeft gelaten. Zie bijvoorbeeld deze brief aan de Jehova-getuigen-groep in Zaltbommel. Respect voor de privacy? Totaal niet!

Maar er is veel meer aan te merken op de brief en de beeldvorming die men er mee wil bereiken. Men wil van de organisatie van Jehovah’s Getuigen een respectabel instituut maken, waarvan de leden op een normale manier mee doen aan onze samenleving. Alsof er helemaal niks aan de hand is. Wie er intensief mee te maken heeft of gehad heeft, weet dat dit niets anders is dat liegen in mooie verpakte woorden. Hoe dan? U bent van harte uitgenodigd dit zelf te onderzoeken. Wereldwijd is er ontzettend veel over te vinden. Het is veel te veel om in dit artikel te benoemen.

Opruiende, beledigende taal

Voor dit artikel beperk ik mij tot een reactie op wat M. van Ling van het Bijkantoor van Jehovah’s Getuigen in Nederland schrijft in de eerste alinea:

Wij vinden het ook zeer beledigend en uitermate discriminerend dat de minister Jehovah’s Getuigen ten onrechte bestempelt als een ‘gesloten gemeenschap’ en dat onze kinderen nauwlettend in de gaten gehouden moeten worden door leerkrachten en de onderwijsinspectie. In een moderne samenleving heeft dergelijke opruiende, beledigende taal geen plaats.

De leiding van de Jehovah’s Getuigen in Nederland voelt zich beledigd, gediscrimineerd en slachtoffer van opruiende taal. Is er ooit een beter voorbeeld geweest van “de pot verwijt de ketel…”? Denk het niet. Wat een gotspe! Een ongekende brutaliteit, als je zelf weet hoe je eigen leden en vooral ex leden behandelt, beledigt, discrimineert en slachtoffer maakt van opruiende taal. En dan heb ik het nog niet eens over hoe men denkt en spreekt over “de religies en dé wereld”, die gezien worden als ver verwijderd van de volgens hen in de ogen van God wel deugende organisatie en haar leden. Zoek er maar eens naar op hun eigen website: wol.jw.org.

Ex Jehovah Getuigen worden afgeschilderd als ….

Neem alstublieft eens de moeite om dit artikel over kwaadspreken over ex-JG op onze website te bekijken, inclusief de video. Hoe over voormalige Jehovah’s Getuigen wordt gedacht? Hierbij alvast een stukje van het artikel op deze website:

Hoe bescherm je je tegen valse leraren? De Bijbel is daar heel duidelijk over: „Mijdt hen.” Blijf dus bij ze uit de buurt. Net zoals wanneer een dokter zegt elk contact te mijden met iemand die een besmettelijke, dodelijke ziekte heeft. Afvalligen zijn „geestelijk ziek” en proberen anderen te besmetten met hun onjuiste leringen. Jehovah is als die dokter. Hij waarschuwt ons duidelijk geen enkel contact met ze te hebben. Wees dan ook vastbesloten naar die waarschuwing te luisteren.

Word er geen onderdeel van of stap eruit

Daar blijft het niet bij… In ieder geval: pas op voor de organisatie van Jehovah’s Getuigen! Trap niet in de duurbetaalde beeldvorming dat de sekte Jehovah’s Getuigen “heel normaal” is.

Word er geen onderdeel van of stap er zo snel mogelijk uit!


Brief Jehova Getuigen Tweede Kamer

Brief Jehova Getuigen Tweede Kamer

Geef een reactie

Translate »