Tweede Kamer onderzoek Jehovah’s Getuigen

Tweede Kamer onderzoek Jehovah’s Getuigen. Tweede Kamer wil onderzoek naar organisatie Jehovah’s Getuigen. Dagblad Trouw meldt dat alle partijen in de Tweede Kamer ingestemd hebben met de motie van Michel van Nispen (SP). Daarin het verzoek aan het kabinet om zelf onderzoek te doen naar seksueel misbruik van kinderen en volwassen in de organisatie van Jehovah’s Getuigen. De Nederlandse leiding van organisatie, gevestigd in Emmen, liet namelijk eerder weten dat men een onafhankelijk onderzoek niet nodig acht. (zie RTLnieuws) Er zouden daarvoor te weinig aangiftes gedaan zijn. Kinderen zouden via hun eigen interne rechtspraak voldoende beschermd zijn tegen seksueel misbruik en daders zouden streng aangepakt worden, aldus de organisatie in Nederland.

Motie van Nispen op website Reclaimed Voices

Jehovah’s Getuigen blogger Robert D.

Jehovah’s-Getuigen-blogger Robert D. (zijn achternaam geeft hij zelf niet door) waagt er een lang artikel aan om het gelijk van het Jehovah Getuigen bestuur aan te tonen. Uiteraard worden de pijlen ook op de Stichting Reclaimed Voices gericht. Daar zijn inmiddels ruim 300 meldingen van seksueel misbruik bekend. In zijn blog op tegenwichtblog.com (de blog is inmiddels verwijderd…) schrijft hij o.a.:

Jehovah’s Getuigen zullen aangifte doen wanneer een minderjarige nog steeds gevaar loopt te worden misbruikt of als er andere gegronde redenen zijn.”

Bijzondere formulering, toch? Geen aangifte na 1 keer misbruik, maar wel als kinderen “nog steeds” gevaar lopen misbruikt te worden. Dit uiteraard geheel naar het “deskundige” oordeel van de JG-leiding ter plaatse. Niet gehinderd door de Nederlandse wet. Uit zijn bedenkselen blijkt verder dat de schuld ook in dit geval bij anderen ligt en niet bij de organisatie van Jehovah’s Getuigen. De boze buitenwereld en met name de media hebben het weer gedaan. Robert D. zegt:

“Helaas nemen de media, en de reacties daarop, in veel gevallen dat onjuiste beeld onkritisch over. Veel media kunnen beter kunnen weten door de informatie op de openbare website JW.ORG te lezen, en kritische vragen te stellen bij de informatie die hen door RV (= Reclaimed Voices) wordt gegeven.”

Tsja, of de media veel heeft aan de doorverwijzing naar jw.org voor informatie? Dat is zoiets als “wij van WC-eend adviseren WC-eend”.

Alleen ex Jehova Getuigen doen melding en aangifte van seksueel misbruik

Lees ook de rest van zijn bijzondere betoog. (update 11 juli 2018: helaas is dit niet meer mogelijk. De schrijver heeft zijn artikel verwijderd. Flauw hoor… Was dat onder druk van het bijkantoor in Emmen? Waarom blijf je niet achter je tekst staan?) Tot slot echter nog deze woorden van Robert D. op tegenwichtblog.com:

“(Bijna) alle meldingen zijn van ex-Getuigen – Ook is het opmerkelijk dat tussen die meldingen er, volgens de stichting zelf, nauwelijks of geen meldingen zijn van huidige Getuigen van Jehovah.”

Hoe zou dat toch komen Robert D.? De ex-Getuigen in kwestie weten wel waarom dit zo is. Die ervaringsdeskundigen weten allemaal hoe het totalitaire regime vanuit het wachttorengenootschap er uit ziet en hoe het voelt. Het organisatie-van-Jehovah’s-getuigen-klimaat zet nu niet bepaald aan om open en eerlijk te zijn. Vrij en open melden wat er lang of kort geleden gebeurd is? Voor wie er nog in zit, en om welke reden dan ook nog er in wil blijven (bijvoorbeeld om met familie en vrienden te kunnen omgaan), zijn de consequenties vaak veel te dramatisch om dat te doen.

De Nederlandse overheid gaat dus nu een onderzoek instellen naar dit aspect van de organisatie van Jehovah’s Getuigen. Onderzoek alstublieft zelf wat de organisatie inhoudt. Dat kan o.a. op deze website, maar ook op tal van anderen. Ik waarschuw er in ieder geval voor en met mij velen. Pas op voor de organisatie van Jehovah’s Getuigen!

Zie ook dit artikel op deze website over seksueel misbruik van kinderen 

Tweede Kamer onderzoek Jehova’s Getuigen

3 Reacties

  1. Johanna 27/09/2020
  2. Michelle 19/02/2019
  3. Frits van Pelt 04/07/2018

Geef een reactie

Translate »