Einde van het tijdschrift Ontwaakt!?

Einde van het tijdschrift Ontwaakt!? “Wordt wakker!” oftewel: Ontwaakt! Onder die naam kwam decennialang de boodschap van het wachttorengenootschap (WTG) de wereld in. Tweemaal per maand, in oplagen van tot wel 10 miljoen stuks, verkocht voor – in mijn tijd – twee kwartjes (gulden-tijd) per stuk. Rondgebracht door de Jehovah’s Getuigen (JG), die eerst vooraf zelf het aantal stuks dat ze afnamen betaalden, of ze nu verkocht werden of niet. Gouden handel met een tijdschrift dat van 1919 tot in 1937 “The Golden Age” heette.

In mijn JG-tijd heb ik er heel wat zien verschijnen en geprobeerd te verspreiden. Dat deed ik overigens liever dan de verspreiding van het hoofdtijdschrift “De Wachttoren”. De Ontwaakt! las namelijk wat makkelijker en had duidelijk meer onderwerpen voor meer dan de fanatieke Jehovah Getuige alleen. De algemene indruk was er een van: “niet zo zwaar”. De besproken thema’s lagen gewoon wat “beter in de markt” bij het publiek waarbij aan de deur aangebeld werd.

Voorspellingen in Ontwaakt! 1969

De artikelen in de Ontwaakt! waren minder leerstellig. Hoewel er ook regelmatig bijzondere uitspraken in werden gedaan, waar het WTG nog steeds mee geconfronteerd wordt. Bijvoorbeeld in de uitgave van 22 mei 1969 (Engelse versie), waar wij in de daarop volgende jaren zeker mee te maken hebben gehad:

Als je een jong persoon bent, moet je ook onder ogen zien dat je in dit huidige samenstel van dingen nooit oud zult worden. Waarom niet? Omdat al het bewijs ter vervulling van de bijbelse profetie aangeeft dat dit corrupte systeem over een paar jaar zal eindigen. Van de generatie die het begin van de “laatste dagen” in 1914 waarnam, voorspelde Jezus: “Voorwaar, ik zeg u: Dit geslacht zal geenszins voorbijgaan totdat alle dingen geschieden.” – Mat. 24:34.

Daarom zul je als jongere nooit een carrière vervullen die dit systeem biedt. Als je op de middelbare school zit en aan een hbo-opleiding denkt, betekent dat nog minstens vier, misschien zelfs zes of acht jaar om af te studeren in een gespecialiseerde carrière. Maar waar zal dit samenstel van dingen tegen die tijd zijn? Het zal goed op weg zijn naar zijn einde, zo niet echt verdwenen!

De bovenstaande aanhaling is een vertaling uit het Engels, aangezien op de jw.org website de Ontwaakt! niet verder teruggaat dan 1970. In ieder geval werd duidelijk gemaakt dat een hogere opleiding voor jonge Jehovah’s Getuigen niet gepast was, want Armageddon en het paradijs waren dichtbij. De hele tijd werd er gezinspeeld op de “herfst van 1975”. Daar was de leiding van het wachttorengenootschap wel van overtuigd en dus kwam het ook in de Ontwaakt! aan de orde.

Is de Ontwaakt! een stille dood gestorven?

Maar nu lijkt het tijdschrift Awake! dan toch een stille dood gestorven te zijn. Sinds juni 2020 is er geen uitgave meer verschenen en in de jaren daarvoor kwamen er maar een paar uit. Dat blijkt uit het artikel van Jason M. Wynne met de titel: “Awake! Magazine: A Quiet Death to a False Hope“. Hij geeft ook een overzicht van de in de loop der jaren regelmatig veranderende missie-verklaringen, die onder de noemer: “De redenen voor dit tijdschrift” werden doorgegeven. Misschien helpt het in de oproep van inmiddels een overweldigende groep ex-Jehova-getuigen, richting allen die nog vast zitten in het beklemmende en totaal niet uit God zijnde wachttorengenootschap”: Wordt wakker! Ontwaakt!

Hierbij de vertaling van het artikel van Jason M. Wynne.

Ontwaakt! Tijdschrift: Stille dood voor een valse hoop

Jehovah’s Getuigen hebben geen Ontwaakt!-tijdschrift sinds juni 2020. Het internationale hoofdkantoor in New York heeft niet aangekondigd dat de productie van de publicatie is stopgezet. Toch is er tot nu toe geen editie uitgebracht in 2021.

Het Ontwaakt!-tijdschrift is al bijna 75 jaar in omloop, met het eerste nummer in augustus 1946. De voorgangers zijn “Consolation” en “The Golden Age”, de laatste was in omloop van 1919 tot september 1937 en de eerste van oktober 1937 tot juli 1946.

De oorspronkelijke missie van het Ontwaakt!-tijdschrift was “om verborgen vijanden en subtiele gevaren bloot te leggen, opkomen voor vrijheid voor iedereen, om rouwenden te troosten en degenen te versterken die ontmoedigd waren door de mislukkingen van een misdadige wereld, wat de vaste hoop op de vestiging van een rechtvaardige Nieuwe Wereld weerspiegelde“.

In januari 1964 veranderde deze missie enigszins. De laatste woorden, “een rechtvaardige nieuwe wereld“, werden vervangen door “Gods rechtvaardige nieuwe orde in deze generatie“. Dit was een gedurfde verandering, aangezien de Jehovah’s Getuigen ervan overtuigd waren dat het einde van de wereld op handen was, en dat dit zeker in 1975 zou gebeuren.

Overigens veranderde de missie in januari 1975 aanzienlijk, met een nog brutalere bewering: “De Ontwaakt! geeft hoop en geeft u een basis voor vertrouwen in de belofte van de Schepper van een nieuwe orde van blijvende vrede en ware veiligheid binnen onze generatie.” De generaties mensen die tussen 1964 en 1975 leefden, hebben zich nooit die “duurzame vrede en echte veiligheid” gerealiseerd. Inderdaad, Jehovah’s Getuigen wachten nog steeds tot het werkelijkheid wordt, terwijl ze ongevraagde brieven schrijven aan nietsvermoedende huisbewoners tijdens de huidige COVID-19-pandemie.

In januari 1978, het jaar nadat het aantal leden van Jehovah’s Getuigen enorm was gedaald, werd de verklaarde missie van Ontwaakt! teruggebracht tot één alinea, die eindigde met de zin: “Het belangrijkste is: “Ontwaakt!” bouwt vertrouwen op in de belofte van de Schepper van een vreedzame en veilige nieuwe orde binnen onze generatie.” Het bood niet langer hoop, aangezien de meeste mensen op dit punt de hoop hadden verloren toen 1975 zonder incidenten kwam en ging.

Maar dit weerhield de Jehovah’s Getuigen er niet van om een ​​nieuwe wortel te maken voor de stok die altijd voor de ogen van de gelovigen hangt. Slechts vier jaar later, in januari 1982, herzag het WTG de missie opnieuw. Deze keer beweerden ze nog brutaler dat “een vreedzame en veilige nieuwe orde” verwezenlijkt zou gaan worden “voordat de generatie die de gebeurtenissen van 1914 G.T. zag, voorbijgaan zal zijn“. In juni 1983 lieten ze de afkorting “C.E.” vallen en startte men met een hoofdletter van de eerste letter van de woorden: “New Order” (Nieuwe Wereld). De missieverklaring verdween uit de publicatie van januari 1987 en verscheen vervolgens weer in maart 1988. Deze keer werden de woorden “Nieuwe Wereld” vervangen door “nieuwe wereld” (kleine letters).

Ondanks deze herzieningen van de missieverklaring zijn hun beweringen consequent onjuist gebleken. De generatie die de gebeurtenissen van 1914 heeft gezien, is allang dood; ze zijn overleden. Waar is deze “vreedzame en veilige nieuwe orde”?

Na een verandering in hun begrip van “deze generatie” in Mattheüs 24 : 34 in 1995, herzien ze hun missie in november van datzelfde jaar. Dit keer werden de woorden “voordat de generatie die de gebeurtenissen van 1914 zag, voorbijgegaan zal zijn” (die ze in 1982 hadden ingevoegd) vervangen door de minder gewaagde zin “dat staat op het punt het huidige goddeloze, wetteloze samenstel van dingen te vervangen“. Deze nieuwe, veiligere zin werd niet gewijzigd totdat ze de verklaring over de missie van Ontwaakt! afschaften met de release van hun uitgave van januari 2013.

Sinds dat Awake! voor het eerst uitgebracht in 1946 werd uitgebracht, kwam er twee keer per maand een nummer uit. Dit bleef bijna 60 jaar het geval. En gedurende die tijd bleef het aantal talen waarin het werd gepubliceerd, toenemen. In 2006 werd echter besloten om het tijdschrift maar één keer per maand uit te brengen. In 2013 hebben ze het aantal pagina’s teruggebracht van 32 naar 16. In 2016 werd de publicatie eens in de twee maanden uitgegeven. En slechts twee jaar later hebben ze het aantal uitgaven voor het hele jaar teruggebracht tot slechts drie. Van 2018 tot 2020 publiceerden ze in totaal 9 uitgaven van Ontwaakt!

Een historisch tijdschrift, met gewaagde missieverklaringen, die consequent vals bleken, is stilletjes gestopt na de laatste uitgave in juni 2020.


Einde van het tijdschrift Ontwaakt!?

3 Reacties

  1. dr.ing.johan 02/12/2023
  2. Ben 13/12/2021
  3. Stephanie 11/10/2021

Geef een reactie

Translate »