Afzien op congres Jehovah’s Getuigen

Afzien op congres Jehovah’s Getuigen. Als je het aan de Jehovah’s Getuigen vraagt, moet zo’n congres van tegenwoordig 3 dagen één groot feest zijn. Geweldig, ook de “opbouwende” lezingen en vele video’s die men gedurende een paar dagen in de zomer voor de kiezen krijgt. Veel woorden zijn dan nodig om uit te leggen dat een Jehovah Getuige graag naar een congres gaat. Als het mooie plaatje dat de organisatie wil uitstralen naar de buitenwereld maar klopt. Als anderen maar zien hoe gelukkig deze wereldwijde religie is.

Maar soms zegt een foto meer dan duizend woorden…

Foto congres Jehovah’s Getuigen in Neue Zürcher Zeitung

De onderstaande foto, door mij benoemd als “afzien op congres Jehovah’s Getuigenis”, is geplaatst in de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung. Bij een artikel over een recente uitspraak van een rechtbank in Zwitserland (Zürich) waarbij de organisatie van Jehovah’s Getuigen (JG) betrokken is. Daarover meer in dit artikel op deze website.

Ik zag de foto (waarvoor dank) en kon deze uitvergroten op het scherm. Doe dat zelf ook eens en kijk dan goed naar wat het totaalbeeld te zeggen heeft. Laat de gezichten en lichaamshoudingen van deze Jehovah’s Getuigen, die niet in de gaten hebben dat ze nou niet bepaald op hun best gefotografeerd zijn, eens goed tot je doordringen. Zoek naar iets dat op blij en gelukkig zijn wijst. Wat zie je op deze foto?

Afzien op congres Jehovah's Getuigen

Kwelling, desinteresse, vermoeidheid, slaap

Wat mij betreft zie je niet één gezicht waar ook maar enige vreugde op te bespeuren is. Ik zie vooral kwelling, desinteresse, vermoeidheid, de uitstraling van “hoe lang duurt dit nog” en zo meer. Ik zie ongelukkig zijn. Diverse congresgangers hebben het gevecht tegen de slaap al opgegeven of zijn er niet ver van verwijderd. Anderen zijn zichtbaar met hun gedachten in een andere wereld dan waar het wachttorengenootschap wil dat ze zijn. Ik zie murw geslagen mensen… Moe van de constante hersenspoeling. En wordt er zelf verdrietig van.

In wielertermen heet dit “afzien”. Het is gelukkig al lang geleden, ruim meer dan 25 jaar nu, maar wat ik op deze foto zie, komt helemaal overeen met hoe ik zelf op congressen zat. Midden in de zomer, mooi weer, en dan uren achter elkaar op een stoeltje zitten luisteren naar wat je niet echt interesseert. Zo’n beetje alles heb je namelijk al heel vaak gehoord. Je krijgt via de lezingen en vertelde ervaringen van JG-gutmenschen direct en indirect op je falie dat je te weinig doet voor de organisatie. Nee, een Jehovah’s Getuigen congres is bepaald geen pretje. Als je er eerlijk over bent tenminste. En dat zijn de organisatieleden op deze foto absoluut. Ze vertellen – onwetend – het echte verhaal.

In 2020 ziet het congres-lijden er anders uit

Een dergelijke foto gaat in 2020 niet gemaakt worden. In 2020 ziet het congres-lijden er anders uit. De jaarlijkse congressen, waar men elkaar ontmoeten kan, zijn ingeruild voor heel wat video-uitzendingen. Wat zo’n congres nog een beetje leuk maakt, zeker als je tiener bent…, het ontmoeten van andere mensen, is er niet bij dit jaar. Geen geflaneer dit jaar. Hoe moet dat nu op de geheel op de eigen groep gerichte Jehovah’s-getuigen-huwelijksmarkt? Gaat dat ook via zoom-sessies?

De Jehovah’s Getuigen worden geacht om in de komende weken het video-congres 2020, met de dwingende titel “Altijd blij zijn” (Always Rejoice) te bekijken. Zo heeft het wachttorengenootschap dat bepaald. En dus moet het. Thuis op de bank of zoiets, maar dan wel aangekleed zoals men naar het gewone congres zou gaan… Echt waar… Hadden wij vroeger maar zoiets gehad… Wellicht was ik toen dan toch voor een moment blij geweest.


Afzien op congres Jehovah’s Getuigen

Afzien op congres Jehovah’s Getuigen

Een reactie

  1. dr.ing.johan 05/05/2022

Geef een reactie

Translate »